~ material & skötselråd ~

Under de år jag hållit på med smycken och pärldesign har jag lärt mig vikten av att välja material med omsorg. Både vad det gäller hållbarhet och men också att de håller jämn kvalité i form och färg så att de fungerar tillfredsställande när jag arbetar med sömnadstekniker och mönster. Stommen i de flesta av mina pärlalster är glaspärlor och kristall men jag tycker om också blanda in andra material och texturer i mina verk.

Det mesta av materialet jag använder kommer från etablerade svenska pärlbutiker. Jag vet vad jag får och känner mig trygg med att de gör de kontroller som åligger dem. En annan aspekt är också att flera av de svenska butikerna generöst sponsrar pärlträffar och pärltävlingar så för den sakens skull känns det ännu bättre att köpa materialet från dem.

Metalldelar
De örhängeskrokar, lås och andra smyckesdelar i metall som jag använder är oftast sterlingsilver eller goldfilled (mässing med ett tjock lager guldplätering) om inget annat anges. Ibland förekommer andra metaller och alla metalldelar jag använder är nickelsäkra och följer nickeldirektivet.

Seed beads
Seed beads är mitt basmaterial och förekommer i stort sett alla mina pärlalster. Det är små små glaspärlor mellan ca 1,5 -3 mm i storlek. Jag använder företrädelsevis japanska seed beads från tillverkarna Miyuki eller Toho men också tjeckiska seed beads beroende på vad det är jag ska göra. Både de tjeckiska och japanska seed beadsen är kända för sin kvalitet och breda färgsortiment.

Glaspärlor
Tjeckien har en mångårig tradition i att tillverka glaspärlor, både klassiska runda och facetterade pärlor men nu på de senare åren har produktionen formligen exploderat i samband lanseringen av två-, tre- och fyrhålspärlor. Nya pärlor och färger kommer hela tiden och dessa ger många spännande möjligheter för oss som pärlar. Sen finns det förstås glaspärlor från andra håll i världen men för oss som arbetar med sömnadstekniker och mönster är jämnhet i form och storlek samt färgbeständighet viktig så personligen föredrar jag tjeckiska glaspärlor i mina pärlalster.

… och lite till
Utöver glaspärlor använder jag ofta och gärna kristall från österrikiska Swarovski, välrenommerat med hög kvalitet på sina produkter. De ger det där lilla extra glittret man gärna vill ha. Sen finns det förstås mycket annat som kan hamna i mina smycken tex snäckskalspärlor, stenar, porslinscabochoner, knappar, blixtlås, ull, siden, soutacheband mm mm.

 

Skötselråd

Smyckesdelar av silver kan med tiden oxidera och bli mörka men det går lätt återfå glansen med en putsduk. Smycken med pärlor ska inte doppas i rengöringsmedel av typ ”silverdip” för pärlorna kan ta skada av vätskan.

Undvik att förvara dina smycken i dusch- eller badrum där det ofta är fuktigt. Direkt solljus kan också påverka dem så att de tappar färg och materialet i sydda smycken kan bli skört av solens strålar. Smycken mår bäst av att förvaras liggande i mjukt skyddande material. Låter man pärlsmycken hänga kan de med tiden töjas ut.
Givetvis ska man undvika att ha dem på sig när man tränar, solar, badar eller duschar

Parfym, smink, hår- och hudprodukter kan påverka dina smycken så gör det till en vana att ta på dig dina smycken sist av allt.

Ta hand om dina smycken så är de vackra länge